Virtuális asszisztensek hazai viszonylatban

Nagyon sokszor hallom, hogy a virtuális asszisztensek (VA) megjelenése hasonló a coachokéhoz. Azaz, ma már mindenki vagy coach, vagy VA. 

girl-2618562_640.jpg

Először is, szögezzük le, vannak még szakmák, melyekkel Dunát lehet rekeszteni. Mivel ez egy viszonylag új terület, így természetes, hogy többet is hallunk róla. Jelen pillanatban Magyarországon nincs olyan képzés sem egyetemi, főiskolai, sem OKJ szinten, aminek az elvégzésével valakiből virtuális asszisztens válik. Viszont szerencsénkre vannak olyan vállalkozónők, akik e szakma nagyasszonyai, s tapasztalatukkal segítik induló vagy kezdő, de akár gyakorlott társaikat is. 

A virtuális asszisztensek munkaterülete annyira színes és szerteágazó, mint ahányan jelen vagyunk benne. Korábbi bejegyzésemben említettem már, hogy vannak, akik kimondottan a szépségiparban tevékenykedők számára nyújtanak adminisztratív segítséget, megint mások kereskedelmi tudásukkal támogatják a vállalkozókat, de nem ritka a jogi területen dolgozó, webes szakértő vagy éppen műszaki ismeretekben otthon lévő kolléga. Éppen ezért az online asszisztensek lényegében nem konkurenciái egymásnak. VA és VA közötti együttműködés sem ritka, hiszen így tudjuk segíteni egymást, ha váratlan esemény miatt valamelyikünk hirtelen kiesik a munkából. A megbízót ebben az esetben is tájékoztatni szükséges, hiszen nem elhanyagolható információ számára, kivel tud egyeztetni a kiadandó vagy már kiadott feladatokról. 

firmbee_2021_01_12.jpg

A hazai virtuális asszisztensek egyik nagyasszonya Szabó Ágnes, a Virtuális Irodaház tulajdonosa. Aki átfogó kurzuson szeretné online asszisztenssé képezni magát, jó helyen jár a Virtuális asszisztensek fórumának facebook csoportjában. Ági egy minden részletre kitérő, a legfontosabb témákat (is) érintő webinárban foglalta össze a szakma csínját bínját. 

Azért Ágit emelem ki mert én nála végeztem ezt a workshopot, így csak szuperlavítuszokban tudok beszélni róla. Ő amolyan híd a virtuális asszisztensek és megbízók között. Pontosan tudja, melyik megbízónak kit ajánljon, emellett hihetetlen energiával menedzseli saját vállalkozását. 

Ha te megbízóként keresel magad mellé online asszisztenst, vagy online asszisztensként szeretnél tovább fejlődni, Áginál jó kezekben vagy. Kevés olyan összetartó és egymást segítő közösség található ma hazai viszonylatban, mely annyira összetartó, mint a virtuális asszisztenseké. 
A sok különböző terület ellenére van, ami mindannyiunkban közös. A folyamatos fejlődés fontossága, a megbízhatóság, hitelesség. 

Ha szívesen olvasnál további tartalmakat a témában, ITT megtalálsz facebookon is.

süti beállítások módosítása