Ha nem találod a szavakat...

Van, aki boltban dolgozik eladóként, egyesek virágot kötnek, mások biztosítást. Az én munkám az online asszisztencia és a szövegírás. Na de mi az a szövegírás?

jessbaileydesign_2021_01_25.jpg

Szerencsére egy embernek nem kell mindenhez IS értenie, habár azért nem árt, ha felnőttként rendelkezünk pár konyhai alapismerettel, takarító ambíciókkal és egy kis stílusérzék is segít abban, hogy ne kerüljünk fel a netre mikor átlátszó cicanadrágban (aminek az ülepénél egy tigris készül beleharapni a nézelődőbe) és passzentos, hurkavillantó topban végezzük a napi bevásárlást a Teccsóban. De ettől még nem válunk szakácsokká, sem takarítókká, és stylistek is kevesen lesznek attól, hogy ízlésesen válogatják össze a napi szettjüket.

A legtöbb munkahelyen minden munka külön területre oszlik. Értem ezalatt, hogy nem az asszisztensek könyvelnek, vagy nem a pénztáros szeleteli a párizsit a felvágottak pultjánál. Nincs ez másképp az online világban sem, a marketingesek végzik a vállalkozások reklámfeladatait, a szövegírók pedig írnak. De mit írnak? Receptet? Mesét? Mit?

A szövegírók is legalább olyan sokfélék, mint az online asszisztensek. Nagy vonalakban felvázolva, foglalkoznak termékleírásokkal, weboldalak szövegezésével, marketing szövegekkel, pr szövegekkel, posztok írásával, blogcikkekkel...hú, reggelig sorolhatnám. Ami rám vonatkozik, amit én vállalok, az a blogcikkek írása, közösségi oldalakra posztok készítése, termékleírások illetve magazincikkek. Ezek is kizárólag olyan témákban, amikkel biztosan boldogulok. 

stocksnap_2021_01_25.jpg

Minden szövegírónak megvan a maga stílusa, s bár jómagam is könnyen alkalmazkodom a megrendelő/megbízó által elvárt hangnemhez, vannak határok. A sikeres együttműködéshez nagyon fontos, hogy idomulni tudjak a vállalkozás írásos megjelenéséhez. Ezért is van szükség arra, hogy egy megkeresés esetén rendesen áttanulmányozzam a cég arculatát. Megnézem a közösségi oldalát, az addigi posztokat, átböngészem a weboldalát, s minden fellelhető megjelenését. E mellé természetesen nagyon fontos az is, hogy a megbízóval megtaláljam a közös hangot. 

Az én stílusom könnyedebb, szabadabb. Jogi szöveget a legkedvesebb, legjobb fej megrendelő esetén sem vállalnék, hiszen az számomra túlságosan kötött. Szeretek színt és olykor, ha belefér, egy kis humort vinni az irományokba. Szeretem, ha a soraimat olvasva az embernek önkéntelenül is mosolyra húzódik a szája. Mindezt erőltetés nélkül elérni.

Gyerekkorom óta szenvedélyem az írás, s az, hogy felnőttként ezzel foglalkozhatok, számomra nem is munka, hanem hivatás. 

Ha szeretnél hozzászólni vagy még több hasonló tartalmat olvasnál, ITT megtalálsz facebookon is.

Online asszisztens

Friss topikok

süti beállítások módosítása